ORKIDESPESIALISTEN
Butikk: Professor Dahls gate 39A (Vestkanttorget), 0353 OSLO
E: orkidespesialisten{på}getmail.no - bytt ut {på} med @ - T: 91 15 10 11

 MYTEN OM DET
ENE
EGGEGLASSET

Oversikt:

HOVEDSIDE

DYRKING
– GENERELT
–– Lysforhold
–– Eggeglasset

–– Vannkvalitet

FORRETNING

GALLERIER

LENKER

 

Det hersker en utbredt misforståelse om at orkideer skal være så lettstelte fordi de skal ha så lite vann. Mange har "hørt" at den vanligste orkideen som er til salgs i norske blomsterforretninger, Phalaenopsis, ikke skal ha mer enn et eggeglass vann i uka, noen har til og med "hørt" at et fingerbøl eller en liten teskje er nok…

Hvor og når denne myten har oppstått, er ikke lett å si, men den er katastrofal… – ikke de første månedene, for orkideer dør sakte, svært sakte… – men når en orkide som Phalaenopsis (og mange andre) tørster og tørster i måned etter måned går det til slutt veldig galt.

Orkideer er lettstelte, men en bør bruke sunn fornuft med hensyn til vanning!

Jeg pleier å si at ett eggeglass vann i uka er passelig for en liten kaktus, og kaktuser kommer fra noen av jordas tørreste strøk. De vanligste orkideene kommer fra noen av jordas fuktigste strøk og må i lengden ha betydelig mer vann.

Hvis man kjøper orkideer for å ha dem i noen få måneder mens de er i blomst og deretter har til hensikt å kaste dem, kan man godt nøye seg med et eggeglass vann i uka.

Men hvis man ønsker å få planten til å trives og blomstre på nytt, skal den ha:
1) godt dagslys i en vinduskarm – og gjerne en del sol, spesielt om vinteren,
2) betydelig mer vann, spesielt i sommerhalvåret.

Temperatur- og lysforholdene har mye å si. Phalaenopsis og de aller fleste andre orkideer drikker mye vann under varme og lyse forhold. Plantene tåler og liker en del direkte sol, men ikke den sterkeste og mest intense og brennende sola midt på dagen.

Under svale, kjølige eller mørke forhold stagnerer veksten og plantene drikker betydelig mindre. I de aller mørkeste vintermånedene bør derfor plantene få mindre vann enn ellers i året. Midt på vinteren kan det være en fordel å flytte orkideene til det lyseste vinduet en har.

Men sola KAN være farlig for plantene! Spesielt fra siste halvdel av februar og utover våren er det god grunn til å være oppmerksom på brennende sol. Da har plantene kommet seg gjennom de mørkeste vintermånedene, ofte med nød og neppe pga. lite lys, det har ofte vært overskyet og dårlig vær i ukesvis, men så kommer vårsola tilbake for fullt, den står ennå lavt på himmelen, og den sterkeste sola midt på dagen kan raskt svi bladverket fra siden. Uopprettelig skade kan skje i løpet av noen timer.