ORKIDESPESIALISTEN
Butikk: Professor Dahls gate 39A (Vestkanttorget), 0353 OSLO
E: orkidespesialisten{på}getmail.no - bytt ut {på} med @ - T: 91 15 10 11

 

LYSFORHOLD

Oversikt:

HOVEDSIDE

DYRKING
– GENERELT
–– Lysforhold

–– Eggeglasset
––
Vannkvalitet

FORRETNING

GALLERIER

LENKER

 

Står plantene mot sør slik at de utsettes for det sterkeste sollyset midt på dagen, bør de skånes noe for den lave vårsola i februar / mars og videre utover våren og sommeren – trekk i så fall plantene litt inn i rommet på et bord like innenfor vinduet, bruk florlette hvite gardiner, filtrer sollyset lett gjennom persienner / markiser, eller flytt plantene til et annet vindu.

Om våren har plantene akkurat kommet seg gjennom en lang, mørk vinter og er ikke vant til intens sol. Det kan ha vært overskyet og dårlig vær i ukesvis før vårsola plutselig slår til med full styrke. Er det noen tid av året en bør være oppmerksom på sviskader i bladverket pga. sterk, intens og vedvarende sol, er det om våren og sommeren. Om høsten derimot har plantene blitt vant til sterkt lys og tåler mye mer sol.

Står plantene mot nord, vil de generelt få for lite lys i de mørkeste vintermånedene. Phalaenopsis kan nok greie seg også i et nordvindu, men får de knopper midt på vinteren, vil en ofte se at plantene ikke greier å blomstre pga. manglende lys (den vanligste årsaken til knoppfall er for lite lys). Paphiopedilum er mindre lyskrevende enn Phalaenopsis og vil kunne greie seg fint i et nordvindu året rundt.

Orkideer skal med andre ord aldri stå mørkt! Så lenge en unngår den sterkeste, mest intense og skadelige sola midt på dagen fra tidlig om våren og utover i sommerhalvåret, vil plantene som regel ha det best i godt, naturlig dagslys i vinduskarmen eller på et bord like innenfor et stort, lyst vindu. En vinterhage med naturlig dagslys fra flere kanter, et hjørnevindu eller et karnappvindu er glimrende!