ORKIDESPESIALISTEN
Butikk: Professor Dahls gate 39A (Vestkanttorget), 0353 OSLO
E: orkidespesialisten{på}getmail.no - bytt ut {på} med @ - T: 91 15 10 11

 

DENDROBIUM-KULTUR

Oversikt:

HOVEDSIDE

DYRKING
– GENERELT
DENDROBIUM

FORRETNING

GALLERIER

LENKER

 

Råd om stell av noen plantetyper innenfor slekten Dendrobium

Slekten Dendrobium omfatter svært mange arter og hybrider som kan ha temmelig ulike kulturkrav. Felles for de fleste er at de liker godt lys, gjerne en del direkte sol. Nedenfor vil jeg omtale to hovedtyper, som begge etter hvert har fått en viss viss utbredelse på det norske markedet.

Dendrobium nobile:

Noen Dendrobium kommer fra temperert klima og følger årstidene, dvs. vokser og utvikler seg om våren og videre utover i sommerhalvåret, men vil siden ha en tørr, lys og sval hvileperiode eller en slags "vinter" (temperaturer rundt 10 - 14 varmegrader, i hvert fall om natta) i flere uker / noen måneder for å "modne" og komme i blomst på nytt. Dette gjelder blant annet en del hybrider som ofte omtales som Dendrobium nobile-hybrider, og som av og til er til salgs i norske blomsterforretninger. Den enkleste måten å lykkes med disse plantene på, er å sørge for god tilgang på vann, lys, varme og næring utover våren og forsommeren (den beste vekstperioden). Siden, når sommervarmen kommer, kan man plassere dem utendørs i halvskygge på en balkong eller i hagen, gjerne hengende innimellom bladverket i et frukttre. Dendrobium nobile tåler godt temperaturer helt ned mot 5°  C og kan stå ute natt og dag sammenhengende fra juni til september. I august, når sommeren er på hell, kan man stanse all gjødsling og la plantene få stadig mindre vann etter hvert som utetemperaturene synker. Jo kaldere i været, jo tørrere skal plantene ha det. Et stykke ut i september er det vanligvis på tide å flytte dem innendørs igjen, men enkelte år er det ikke nødvendig før langt uti oktober eller til og med november. Plantene tåler imidlertid ikke frost! Og de er sårbare for overvanning når temperaturene er lave. Ved jevne lave utetemperaturer og surt og vått høstvær, bør plantene skjermes mot regn og stå tørt, men de kan godt fortsette å stå ute helt til frostfaren begynner å bli overhengende. En eller annen gang utpå høsten må plantene inn. Først kan de med fordel plasseres i et så svalt og lyst rom som mulig slik at overgangen fra ute- til inneklima ikke blir for brutal. Vær tilbakeholden med vanning og dusjing! Står plantene kjølig og lyst, kan de nå nærmest neglisjeres helt til man ser at det viser seg små kuler / knopper oppover på hver side av de fullt utvokste bulbene. Da gjenopptar man vanningen forsiktig, forsøker å gi plantene så mye lys som mulig og etter hvert en mer normal innendørs romtemperatur. Utpå høsten, midt på vinteren eller tidlig om våren kan Dendrobium nobile vise seg fra sin beste side og blomstre på ulike bulber over svært lang tid (selv om hver enkelt blomst neppe holder mer enn ca. en måned.)

Varmtvoksende Dendrobium:

I de sentrale og sørlige områdene av Thailand dyrkes først og fremst mer varmtvoksende hybrider, som ikke tåler så lave temperaturer som Dendrobium nobile. I hele Sørøst-Asia brukes disse varmtvoksende hybridene gjerne som hageplanter og potteplanter og er svært vanlige som snittblomster. De er svært holdbare (avskårne orkideer kan holde i mange uker eller helt opptil et par måneder) og kan fås i alle regnbuens farger (selv om hvitt, fiolett, gult og rosa dominerer). De selges i tonnevis på Thailandske markeder!

Slike varmtvoksende hybrider egner seg godt for norsk innendørs stuekultur i et lyst vindu, velg helst et øst- eller vestvindu om sommeren og gjerne et sørvindu i de mørkeste vintermånedene, evt. med kunstig tilleggslys. Nattetemperaturene bør ikke gå under 16-18 grader over altfor lang tid. Plantene trives nok aller best ved noe høyere temperatur, men stort sett er vanlig romtemperatur helt utmerket. Særdeles gode vekstforhold vil de kunne få hvis de står i et varmt og lyst solvindu. Her kan temperaturen stige opp mot 30 - 35 varmegrader, og plantene liker dette – bare de får nok vann! Kan man ikke vanne / dusje plantene regelmessig, får man heller flytte plantene til et svalere sted. Slike varmtvoksende hybrider bør ikke stå utendørs sammenhengende i lange perioder, til det er den norske sommeren for kjølig og uforutsigbar. Men også slike tropiske orkideer vil sette pris på et utendørs opphold i de aller varmeste sommerukene, særlig hvis nattetemperaturene holder seg over 16 - 18 grader og de kan stå litt lunt og beskyttet mot uvær, sterk vind og den aller mest brennende sola (halvskygge er som regel det beste). Varmtvoksende dendrobium trenger med andre ord ingen utpreget hvileperiode og liker slett ikke lave temperaturer. Plantene kan holdes i vekst gjennom hele året og kan blomstre til alle årstider, men i de mørkeste vintermånedene kan vanning og gjødsling likevel innskrenkes en god del inntil vårsola igjen melder seg!

Dendrobium plantes gjerne i en finere (noe mindre luftig) barkblanding enn f.eks. Cattleya og Vanda. (Som en tommelfingerregel kan det sies at Vanda vil ha svært store og grove barkbiter, Cattleya middels, Dendrobium små.) I komposten kan man gjerne blande inn litt trekull og evt. noen korkbiter (vinkorker kuttet i småbiter). Det groveste materialet legges i bunnen av potta (for å sikre god drenering), det fineste på toppen sammen med litt mose fra skogbunnen (for å holde godt på fuktighet).