ORKIDESPESIALISTEN
Butikk: Professor Dahls gate 39A (Vestkanttorget), 0353 OSLO
E: orkidespesialisten{på}getmail.no - bytt ut {på} med @ - T: 91 15 10 11

CYPRIPEDIUM-KULTUR

Oversikt:

HOVEDSIDE

DYRKING
– GENERELT
– CYPRIPEDIUM

FORRETNING

GALLERIER

LENKER

Gul fruesko og dronningfruesko for helårsdyrking i hagen

Råd om stell av staudeorkidéer: Cypripedium flavum og Cypripedium reginae

Cypripedium verken skal eller kan dyrkes inne. Det er snakk om fullt ut hardføre staudeorkidéer som er lette å få til å trives i vanlig jord i hagen, eventuelt i urner på terrassen eller balkongen.

Mange har hørt om disse orkidéene og tror de er riktig vanskelige å lykkes med, men dette er ikke tilfelle!!!

De skal ha helt vanlig jord (ikke veldig surt og ikke veldig kalkholdig jordsmonn), helt vanlig vanning (ikke søkkvåte forhold, men heller ikke helt knusktørre omgivelser), helt vanlig lys (ikke full sol fra sør midt på dagen, men heller ikke full skygge mot en nordvegg dagen lang) – plantene vil med andre ord trives og vokse og blomstre godt der de fleste andre vanlige stauder trives i hagen din!

Cypripedium eller fruesko er altså stauder, dvs. flerårige planter som visner ned om høsten, overvintrer med neste års knopper i ”dvale”, for så ganske tidlig på vårparten å skyte på nytt med stadig flere skudd år for år. En kan i løpet av få år få nokså store planter som blomstrer rikt og oppsikstvekkende flott fra slutten av mai og utover i juni måned til rundt St.-Hans-tider. I Oslo (klimasone 2-3) kan Cypripedium flavum begynne blomstringen allerede i midten av mai. Plantene er hardføre i alle deler av landet ─ kanskje bortsett fra i klimasone (7 og) 8 (dvs. høytliggende fjellbygder og fjellstrøk og det meste av for eksempel Finnmark), men det vil ikke overraske meg om plantene greier seg fint også der!

Såvel vekstmønsteret som den grønne delen av selve planten ligner på mange andre typer velkjente stauder og er tilsvarende lett å få til. Cypripedium skyter raskere om våren og blomstrer tidligere i sesongen, men ”oppførselen” til disse orkidéene ligner på alle måter til forveksling på for eksempel Hosta (bladlilje). Blomstene er det eneste som slett ikke ligner på blomstene hos andre stauder, fruesko er et edelt og fortsatt nokså sjeldent syn i norske hager!

Den aller beste plantetiden er gjerne om høsten. Plantene har da avsluttet årsveksten og er eventuelt i ferd med å visne helt ned, men ser man godt etter vil man oppdage neste års ”knopper” i overflaten av komposten / jorda, nede ved basis av årets visnende skudd. Står plantene i potter når de kjøpes, kan de også plantes ut i hagen til andre årstider eller til og med overvintre utendørs i pottene (evt. i større urner på terrassen / balkongen). Det man IKKE må finne på å gjøre er å plassere plantene innendørs i vinterhalvåret. De SKAL gå i dvale som andre stauder og SKAL ha full vinter! Cypripedium flavum (gul fruesko) kommer opprinnelig fra Tibet. Cypripedium reginae (dronningfruesko, hvit og purpur) kommer fra USA og Canada.

Til slutt noen få konkrete tips: Ikke la ugress eller andre svære stauder utkonkurrere fruesko, dvs. hold litt avstand mellom fruesko og andre planter. Fruesko brer seg i løpet av få år ganske mye utover og vil etter hvert bli en ganske stor og kraftig staude. Fruesko kan uten videre blomstre med kanskje 20 – 30 – 40 – 50 blomster fra samme tue. Tuene kan deles (om høsten), men hver del bør da ha minst 5 skudd som har båret blomster.

Fruesko skal gjødsles som andre stauder, dvs. lett gjødsling tidlig om våren og gjerne en eller flere lette overgjødslinger etter avblomstring rundt St.-Hans og i løpet av juli / første del av august, ikke senere. Bruk gjerne orkidégjødsel eller annen rikt sammensatt plantenæring. Selv har jeg gått helt over til å bruke økologisk gjødsel av forskjellige slag, såvel til orkidéer og andre planter innendørs som til orkidéer og andre planter i hagen. Jeg bruker heller ingen form for gift. Ikke gjør gjødslingen til noe problem, plantene skal ikke ha spesielt mye gjødsel, men heller ikke sultefôres! Den gylne middelvei er mest farbar, her som ved de fleste andre veiskiller!