ORKIDESPESIALISTEN
Butikk: Professor Dahls gate 39A (Vestkanttorget), 0353 OSLO
E: orkidespesialisten{på}getmail.no - bytt ut {på} med @ - T: 91 15 10 11

CATTLEYA-KULTUR

Blc. Alma Kee "Tip Malee"

Oversikt:

HOVEDSIDE

DYRKING
– GENERELT
– CATTLEYA
– Blc. Alma Kee
– Blc. Greenwich

FORRETNING

GALLERIER

LENKER

Dette er en internasjonalt anerkjent og premiert orkidehybrid som hører til komplekset Brasso-laelio-cattleya (som gjerne forkortes Blc.). I dagligtale er det for enkelhets skyld vanlig å omtale også slike komplekst sammensatte hybrider som Cattleya.

Plassering: Orkideer bør generelt ikke plasseres over varmekilder (panelovner, radiatorer o.l.) fordi lufta fort blir altfor tørr på slike steder.

Lys: Gi din Cattleya godt dagslys, gjerne et øst-, vest- eller aller helst et sørvindu (om vinteren), evt. utendørs i filtrert / vekslende sollys om sommeren. Settes potta utendørs om sommeren, skal den ikke plasseres direkte ned på rå og fuktig jord – da vil enten snegler fortære hele planten eller røttene vil råtne. Sett den heller tørt og lunt i halvskygge eller filtrert sollys på et sted der alt overflødig vann renner bort med en gang. Det er viktig å gi planten maksimalt med lys, særlig mot slutten av veksttida (siste halvdel av sommeren og utover høsten og vinteren), fordi dette vil bidra til å sikre god vekst og rikere blomstring seinere. Men også Cattleya kan få sviskader i bladverket, særlig dersom den blir stående lenge uten vann i ekstremt sterkt sollys. En bør imidlertid forsøke å venne planten til så sterkt lys som mulig.

Temperatur: Cattleya tåler godt temperaturer ned mot 12 - 14° C om natta. Planten tåler også en del sol og helt opp mot 30 - 35 graders varme i vinduet eller utendørs om sommeren så lenge den får nok vann. I praksis er vanlig romtemperatur helt utmerket. Cattleya setter stor pris på en nokså betydelig temperaturforskjell mellom dag og natt, dette fremmer dannelsen av nye blomsteranlegg.

Vann: Alle orkideer skal vannes med godt romtemperert vann eller halvlunkent vann fra krana. Aldri iskaldt vann! De tåler godt og setter stor pris på det vannet vi har i Oslo-området (som er svakt surt).

Hvor ofte og hvor mye skal det vannes? Det er bedre å vanne litt for lite enn litt for mye! En Cattleya som er plantet i en barkblanding (kompost), holder godt på fuktigheten. Det er viktig at komposten får anledning til å bli tilnærmet tørr mellom hver vanning, men helt knusktørr bør den likevel ikke få lov til å bli. Får orkideen for mye vann, kan røttene råtne. Det må aldri bli stående vann på underskåla eller i potteskjuleren. God drenering er alfa og omega!

I praksis vil dette si at det som regel holder å gjennomvanne 1 til 2 ganger i uka. Om vinteren kan det være tilstrekkelig å gjennomvanne hver andre uke – noen ganger enda sjeldnere. Dette kommer an på hvor lett og luftig komposten er (dvs. hvor fort den tørker), hvor stor potte planten står i, hvor høy temperaturen er og hvor raskt vinden blåser planten tørr når den står utendørs. I vekstsesongen vår og sommer drikker en stor plante mye vann når været er varmt og godt, særlig når den står i hete vinduer eller utendørs (der den blåser tørr). Man vanner best ved å gjennomfukte komposten under rennende, lunkent vann (ca. 20 - 25° C) fra springen. Deretter bør planten få renne godt av seg før den settes tilbake på underskåla.

Mellom de ordinære vanningene kan planten med fordel dusjes med vann fra en vanlig sprayflaske. Både bladverket, de nye røttene som etter hvert vil dannes, samt den nye "bulben" som etter hvert vil vokse fram, setter stor pris på litt lett dusjing i ny og ne. Men altså: Selve komposten må få anledning til å tørke lett ut mellom hver gjennomvanning.

Næring: Bruk en svak næringsoppløsning (bare 1/4 av den styrken vanlige potteplanter får) ca. hver 14. dag om våren og sommeren, ca. en gang i måneden utover høsten. Gi ikke næring i det hele tatt om vinteren! Orkideer trenger generelt svært lite næring! I stedet for å vanne med næringsoppløsning hver 14. dag, kan man evt. blande noen få dråper flytende blomsternæring med vannet på dusjeflaska og dusje bladverket samt overflaten på komposten (dvs. de synlige, krypende røttene) lett. Dette kan gjøres så ofte man ønsker eller husker, gjerne daglig når veksten er på det sterkeste om våren og sommeren, men i så fall gis det ikke ekstra næring hver gang komposten gjennomvannes.

Generelt: Det vil vokse fram en ny bulb fra basis av den bulben som sist bar blomster. Den krypende rotstokken kan forgreine seg og vokse i flere retninger, med framvekst av en ny bulb i hver retning. I veksttida, vår og sommer, vil den nye bulben gjerne ha dusjing og svak næringsoppløsning, gjerne blandet inn i vannet på dusjeflaska. Når den nye bulben begynner å bli stor (utpå sommeren / tidlig på høsten), er det særlig viktig at hele planten får maksimalt med lys. Det vil bidra til at planten danner nye blomsteranlegg. Lysintensiteten kan med fordel opprettholdes gjennom hele året. Når det begynner å nærme seg vinter, må man være svært tilbakeholden med vanning! Da skal bulben modne. Bulbene hos en Cattleya skal skrumpe en god del inn etter at de er fullt utvokst. Dette gjelder særlig arter og hybrider med trinne bulber. For planter med lange, slanke bulber (se Blc. Greenwich), kan man opprettholde noe vanning også om vinteren. I naturen vokser de fleste Cattleya under ekstreme forhold med høy luftfuktighet i veksttida (regntida), fulgt av intens sol og varme (i tørketida).

Ferie / fravær: Ved fravær på mange dager / flere uker i strekk, kan det være hensiktsmessig å flytte planten bort fra hete solvinduer og plassere den på et mer skyggefullt og svalt sted inne i huset / leiligheten. Slik vil den uten videre kunne greie seg selv i minst to, tre uker. Planten er mest sårbar når den er i blomst eller mens den nye bulben ennå er liten og sped. Ellers er de fleste Cattleya robuste planter som tåler mye.

Følger du disse enkle reglene, vil du ganske sikkert kunne få din Cattleya i blomst igjen. Og med litt hell vil den blomstre samtidig på flere bulber. En gammel plante vil forgreine seg og kunne blomstre flere ganger i året eller på mange bulber samtidig. Hver bulb bærer vanligvis 2, 3, 4 eller 5 store blomster!