ORKIDESPESIALISTEN
Butikk: Professor Dahls gate 39A (Vestkanttorget), 0353 OSLO
E: orkidespesialisten{på}getmail.no - bytt ut {på} med @ - T: 91 15 10 11

VAREUTVALG
– DUFTENDE ORKIDEER

Oversikt:

HOVEDSIDE

FORRETNING
– ÅPNINGSTIDER
– VAREUTVALG
––
Botaniske arter
––
Primærhybrider
––
Miniatyrer
–– Duftende
– POSTORDRE
GAVEKORT
– PRISLISTE

GALLERIER

DYRKING

LENKER

      

En lang rekke orkideer dufter. Mange har en mild og søt, nektar- eller honningliknende duft. Andre kan ha mer utpregede dufter, og noen kan ha en tungt parfymert, liljelignende duft (f.eks. visse Angraecum), men ofte bare til visse tider av døgnet og ofte bare under visse forhold som kan ha f.eks. med luftfuktighet og lys å gjøre. Slike "nykker" bidrar også til å gjøre duftende orkideer mer spennende enn andre duftene blomster: Plutselig kan det slå deg når du passerer forbi en orkide som har funnet det for godt å la deg ta del i en duftopplevelse, at blomsten på denne måten faktisk responderer med en slags takknemlighet på det stellet du gir planten. Fra naturens side er nok likevel hensikten med duftene først og fremst å lokke bestøvende insekter til blomsten.

Duftenes dronning:

De mer oppsiktsvekkende duftene finnes kanskje først og fremst i slekten Cattleya. Cattleya representerer på mange måter dronningen blant orkideene (og kanskje også i blomsterverdenen generelt), ikke bare pga. blomstenes størrelse og farge og fasong, men også på grunn av duftene. Cattleya har som regel en mer eller mindre sterk og god, utsøkt og uvanlig, ofte overraskende eksotisk og gjerne lett sitruspreget duft. Duften vil variere i intensitet med tid på døgnet, lysforhold, luftfuktighet og ikke minst hvilken fase i blomstringen planten har nådd. Duften er svak til å begynne med, topper seg når blomstene står på sitt vakreste og avtar igjen mot slutten av blomstringsperioden.

Andre orkideer med utsøkt duft:

Aerides lawrenciae (botanisk art med meget god, eksotisk, sitruspreget duft, bilde øverst til venstre på denne siden)

Brassavola nodosa (botanisk art med hvite blomster som dufter om kvelden)

Brassocattleya Makai Mayumi (primærhybrid, meget velduftende om kvelden)

Burrageara Nelly Isler (ofte feilaktig solgt som "Cambria", dufter på dagtid)

Dendrobium kingianum (botanisk art med meget god fiolliknende duft)

Miltonia / Miltoniopsis (de fleste hybridene har en behagelig og god duft, oftest på dagtid)

Phalaenopsis Sweet Memory (velduftende 2. generasjons hybrid av Phal. Deventeriana og Phal. violacea, se under primærhybrider)

Polystachya pubescens (botanisk art, miniatyr, søtlig nektarliknende, god duft)